SEO dünyasındaki insanların en fazla ilgisini çeken konularında başında structured data yani diğer adıyla schema geliyor. Google aramalarında üst sıralarda yer almak, kullanıcılara daha anlamlı içerikler sunarak, rich snippet kısmında bulunmak için schemalar oldukça işlevsel araçlar.
Neymiş Bu Yapısal Veriler?
Structured data için yapılabilecek en basit tanım; “sayfanızın arama sonuçlarında daha gelişmiş bir şekilde gösterilmesi” denebilir. Ancak schema tanımlaması yapmak elbette bu kadar basit değil. Google’un gözdesi olan schemalara daha detaylı bakalım.
Structured data, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi taramasını ve görüntülemesini kolaylaştıran bir çeşit koddur. Structured data yani schema, arama motoruna içeriğiniz hakkında kapsamlı bir bilgi sunar. Böylece arama motoru, içeriğinizi çok daha iyi bir şekilde kavrar. Schema kullanımı olmaması durumunda ise arama motorları içeriğiniz anlayabilse bile neden orada olduğunu belirlemek adına daha fazla efor sarf edecektir.
Structured Data Nasıl Kullanır?
Yukarıda structured datanın ne olduğundan ve neden kullanıldığından bahsetmiştik. How to schema, FAQ schema gibi birbirinden farklı yapılarda olan stuctured dataları kullanmak için sayfanızın HTML kısmına schema işaretlemesi yapmanız bir anlamda yeterli. Ardından arama motorları içeriğinizi çok daha rahat bir şekilde kavrayabilir.
SEO Açısından Structured Data Kullanımı Ne Kadar Önemli?
Structured data kullanımının arama sonuçlarına etkisi oldukça merak edilen sorulardan biri. Aslında bu soruya en iyi yanıt Google I/O 19’da John Müller tarafından verildi. Müller, konferansta yeni structured data tiplerini duyurdu ve özellikle how to ile FAQ schema kullanımı üzerinde durdu.
Hatta öyle ki Müller, görsellerde bile artık structured data kullanılması gerektiğini söyleyerek structed data konusundaki Google’ın hassas yaklaşımını bir kez daha vurgulamış oldu. Özellikle Rich Snippet kısmında yer alarak SERP’in tepesine yerleşmek istiyorsanız mutlaka structured dataları doğru bir şekilde uygulamanız gerekiyor.
Kullanılan bazı örnek structured data tipleri;
1- Breadcrumb Structured Data
2- Person Structured Data
3- Star Rating Structured Data
4- Product Markup Structured Data
Yukarıda gördüğünüz gibi birbirinden farklı structured data tipleri söz konusu. Bütün bu schema düzenleri sayesinde sayfanızın görünme ihtimali artacaktır. Bu sayede de organik trafiğinizi daha üst seviyelere taşımanız mümkün hale geliyor.
Gelelim asıl konumuz olan structured data konusuna. Google I/O 19’da John Müller’in üzerinde en fazla durduğu iki structured data olan FAQ ve HowTo schemalarını anlamlandırmaya çalışacağız.
FAQ Schema
FAQ yani sıkça sorulan sorular. Hemen hemen her sitede yer alan bu alanı Google aramalarında doğrudan göstererek, kullanıcılara ulaştırmak ise FAQ schema ile mümkün. E-ticaret sitelerinden içerik sitelerine kadar her sitenin performansına katkı sağlaması olasılığı oldukça yüksek. Bilhassa “Nasıl Yapılır” tarzı içerikler üreten bir siteye sahipseniz FAQ yapısal datayı denemenizde fayda var.
FAQ Schema Nasıl Görünür?
Eğer kodları başarılı bir şekilde ekleyebilirseniz, FAQ schemanız aşağıdaki gibi görünür;
Böylece site adresine tıklamadan sadece okları tıklayarak sorunuzun cevabını hızlıca öğrenebilirsiniz.
FAQ Schema Nasıl Oluşturulur ve Eklenir?
Adım: 1
FAQ schema oluşturmak için ilk olarak yukarıda gördüğünüz kodları yazmanız gerekiyor. Type kısmı schemayı oluşturmadaki en önemli detay.
Adım: 2
Ardından name kısmına sorunuzu yazmalısınız.
Adım: 3
Sorunun cevabını ise answers type altından açacağınız textin içinde vermiş olmanız gerekiyor.
Adım 4:
Structured data kısmı ise en son noktada bu şekilde durmalı. Kod kısmında herhangi bir yanlış olmadığına dikkat etmenizde fayda var.
FAQ Schema Kullanırken Bu Hataya Düşmeyin
FAQ schema kullanımında yapılan en sık hata, FAQ structured data’yı forum siteleri için uygulamak oluyor. Birçok kullanıcı forum sitelerine bir çeşit SSS olarak görüyor olsa da işin doğrusu pek böyle değil. Forumlar çok daha ayrı özelliklere sahip siteler bu nedenle FAQ yapısal data verisini eklemek beklenen performansı getirmeyeceği gibi sitenize zararda verebilir.
Peki ama hem forum siteniz hem de yapısal veri kullanmak istiyorsanız ancak FAQ yardımcı olmuyor. Neyse ki bu durum içinde structured data mevcut. O da Q&A schema. Soru ve cevap işaretlemesi olarak tanımlanabilecek olan Q&A schema, forumlar için oldukça ideal görünüyor.
FAQ Sayfanız Nasıl Olmalı?
FAQ yapısal verisini sayfanıza eklemeye karar verseniz bile işiniz burada bitmiyor. Oluşturduğunuz ya da sahip olduğunuz SSS sayfasının yapısı da oldukça önemli.
Google mühendisleri FAQ schemasını kullanmadan önce sayfanızın birçok soru ve o soruların yanıtlarından oluşması gerektiğini söylüyor. Yani bunun dışında var olan bir içerik ya da tek bir soru ve cevaptan oluşan bir sayfa FAQ structured data kullanımına negatif bir etki yaratabilir.
Bununla birlikte oluşturduğunuz SSS sayfasına da kullanıcıların alternatif cevaplar verebiliyor olmaları bir başka sakıncalı durum. Bu yüzden de kendinizin yazdığı bir SSS sayfası oluşturmalısınız. FAQ schema kullanımı açısından, soruları kendinizin cevaplaması ve kullanıcıların cevap veremiyor olması oldukça önemli bir konumda yer alıyor.
Google mühendislerinin bir diğer uyarısı ise SSS sayfanızı reklam amaçlı oluşturmak yerine gerçekten kullanıcı odaklı bir sayfa yaratmanız. Elbette bu klasik bir uyarı gibi görünüyor olsa da dinlemekte yarar var.
SSS sayfanızda olması gereken son özellik ise her soru ve yanıt metninin kullanıcılar tarafından tamamen görüntülenebiliyor olması gerekliliği. Aksi takdirde içeriğiniz rich snippet olarak görünmeyecektir ve emeğiniz bir parça boşa gidecektir.
I/O19’un Diğer Gözdesi: HowTo Schema Nedir?
Structured dataların neden önemli olduğunu ve organik trafiğe nasıl katkılar sağladığını yukarıda bahsettik. Yazının temelinde olan bir diğer strucred data ise John Müller’in I/O19’da üstüne basa basa anlattığı HowTo schema.
HowTo schema, en basit anlamıyla, bir konu hakkındaki adımları verdikten sonra ne olacağını anlattığınız yazılar için kullanılır. Özellikle “Nasıl Yapılır” sayfaları için eşsiz bir yapısal veri olan HowTo schema, yemek tarifi ya da çiçek ekimi gibi konularda kullanılması ciddi faydalar sağlayabilir. Bununla birlikte video içerikler içinde Google mühendisleri HowTo schemanın kullanılmasını tavsiye ediyor. Örneğin, kravat nasıl bağlanır? ya da pilav nasıl yapılır gibi içerikler için howto structured datayı kullanmanız size oldukça büyük bir fayda sağlayabilir.
2017 yılında ilk olarak gördüğümüz HowTo her ne kadar Google tarafından hala deneniyor olsa da yaygınlığının gittikçe arttığı bilinen bir gerçek. Bilhassa insanların artık arama motorlarında birçok şeyin nasıl yapıldığını aratıyor olması HowTo structured datanın çok daha ön planda olmasını sağlıyor.
HowTo schemasını uyguladığınız taktirde aşağıdaki gibi görünür. Arama motorunuza How to make parfume yazınca aşağıdaki sonucu siz de görebilirsiniz.
How to make pancakes diye aratınca aşağıdaki video sonucu elde etmeniz mümkün. Burada siteyi tıklamadan videoyu izleyebilme olanağınız var. Gördüğünüz gibi istediğiniz sonucu elde edebilmek için Google vakit kaybetmenizi istemiyor:)
Son olarak Türkçe bir örneği de aşağıya bırakıyorum,
HowTo Schema Sayfası Nasıl Olmalı?
HowTo structured data kullanarak rich snippets kısmında çıkmayı hepimiz istiyoruz. Özellikle kazanılan organik trafik düşünüldüğü zaman bu durum çok daha cezbedici oluyor. Ancak bunu başarmadan önce Nasıl yapılır içeriğinizin doğru bir şekilde şekillenmiş olması gerek.
Nasıl Yapılır yazımızın içine, bahsettiğiniz konuyu adım adım anlatan bir aşamaları eklemek mutlaka yapılması gereken ilk şey. Ancak HowTo içeriği hazırlarken sadece adımları eklemek ile sınırlı kalmayın. İçeriği geliştirmek adına kullanabileceğiniz birçok HowTo özelliği mevcut. Onlardan bazıları;
- Ortalama Maliyet: Yapım maliyeti hakkında bilgi vermek için kullanılır.
- HowToStep: Yapımdaki, hangi aşamada olduğunu gösterir.
- TotalTime: Yapımın ne kadar sürecini belirtir.
- HowToTool: Yapım için hangi araçların gerekli olduğunu gösterir.
Bu ve bunun gibi HowTo özellikleri içeriğinizi kullanıcılar için çok daha zengin bir hale getirmeniz mümkün. Böylece rich snippets kısmında da çıkma konusundaki şansınızı arttırabilirsiniz.
Tıpkı FAQ schemayı anlatırken bahsettiğimiz gibi Google mühendislerinin HowTo sayfası içinde bazı önerileri var. En önemli önerilerinin başında ise görsel kullanımı yer alıyor. HowTo içeriklerinin temel öğesi olan görseller için en kritik uyarı aynı görseli iki defa kullanmamak ve görsellerin her bir adımda işaretlendiğinden emin olmak.
Bununla birlikte, kesin sonuç bir resim tarafından doğru bir şekilde açıklanıyorsa bu resmin sayfada bulunduğundan ve image özelliğini içerdiğinden mutlaka emin olun.
HowTo Schema İçeriğe Nasıl Eklenir?
HowTo schemayı içeriğinize eklemek biraz karışık gelebilir çünkü bir parça teknik bilgi içeriyor ancak adımları uyguladığınız sürece bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.
HowTo Schema iki farklı yöntem söz konusu. İlk olarak mikro verileri kullanmayı seçebilirsiniz. Aşağıda vereceğimiz örneğe benzer bir kod dizinini HTML kısmına eklediğiniz takdirde HowTo Schema etiketi içeriğniz için hazır bir hale gelecek.
Bir diğer yöntem ise Google Tag Manager. Google Tag Manager ile sayfalara kod eklemek gün gittikçe daha fazla tercih edilen bir yöntem haline geliyor. HowTo shemayı da aynı şekilde Tag Manager yardımı ile içeriğinize ekleyebilirsiniz. Bunun için, JSON-LD kullanarak Tag Manager’den özel HTML etiketi girmeniz yeterli olacak. Elbette girdiğiniz etiketi sayfa bazısında tetiklemeyi unutmayın.
Son olarak ise etiketin doğru çalıştığından emin olmak adına Google Yapısal Veri Test Aracını kullanın. Google Yapısal Veri Test Aracına buradan ulaşabilirsiniz.
HowTo Schema Oluşturma
HowTo schema kodlarını oluşturmak birçok insan karışık gelebiliyor olabilir. Uygulamak için en kolay yöntemi sizin için hazırladık.
- Kırmızı ok ile belirttiğimiz yere içeriğinizi başlığını ekleyin.
- Yeşil okla gösterdiğimiz yere ise içeriğinizin genel bir tanımını yazmanız gerekiyor. Bu kısmı normal description kısmı olarak görebilirsiniz.
- Sarı ok ise kullanacağınız görseli eklemeniz için oluşturmanız gereken bölge.
- Pembe ok ile de “nasıl yapılır?” içeriğinizin ortalama olarak kaç dakikada biteceğini yazabilirsiniz.
- Bordo okun olduğu yerde ise yapım esasında kullanacağınız ürünlerin maliyetini istediğiniz döviz biriminde verebilirsiniz.
Yukarıdaki kodları takip ederek ise “nasıl yapılır?” içeriğinizin adımlarını ekleyebilirsiniz. Bu adımları doğru eklemeniz ise HowTo schema için oldukça önemli.
HowTo Structured Data için oluşturduğunuz kod yukarıdaki gibi durmalı. Aksi takdirde istediğiniz sonuçlara ulaşamayabilirsiniz. Google bizi korusun 🙂
Yazar: Emre Balcı