E-ticaret siteleri için SEO, web sitenizi Google sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha görünür hale getirerek daha fazla trafik çekmenin ücretsiz bir yoludur. İyi sıralanmış bir sayfa daha fazla trafik alacaktır, bu nedenle sayfanızın mümkün olduğunca üst sıralarda olmasını istenir. Bu açıdan bu gibi web siteleri için SEO oldukça önemlidir.
E-Ticaret Web Siteleri için SEO Neden Önemlidir?
Tüketiciler bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduklarında genellikle Google araması yaparlar. Bilgiye dayalı kararlar vermelerine yardımcı olacak seçenekler, ipuçları, karşılaştırmalar ve diğer bilgileri araştırdıktan sonra ihtiyaç duydukları ürün veya hizmeti nereden alacaklarına karar verirler. Web siteniz SERP’lerde görünmüyorsa, nitelikli ve ilgili e-ticaret müşterilerine kritik erişiminizi kaybedersiniz. Ürünleriniz internette bir yere sahip olabilir, ancak bulunabilir değillerse doğru kişilere ulaştırmanız imkansız.
NChannel’in bir araştırmasına göre insanların %44’ü çevrimiçi alışveriş yolculuğuna bir Google araması ile başlıyor.
E-ticaret sitelerine gelen tüm trafiğin %37,5’i arama motorlarından ( SEMrush ) gelmektedir.
Peki Neler Yapabiliriz? Aşağıdaki E-ticaret SEO Checklist maddelerini websiteniz için kontrol edebilirsiniz.
Anahtar Kelime Analizi
Anahtar kelime çalışması site mimarisi, url yapısı, içerik stratejisi gibi birçok faktörün üzerine kurulacağı temeli ifade eder.
Peki bir e-ticaret sitesi için anahtar kelime araştırmasını nasıl yapabilirsiniz?
Aslında oldukça basit:
- Sitenizdeki tüm sayfaları listeleyin;
- Her sayfaya uygun anahtar kelimeleri bulun ve eşleştirin.
Bir anahtar kelime kullanmadan önce, üzerinde biraz araştırma yapmak gerekir. İnsanların onu ne sıklıkla aradığını (anahtar kelime arama hacmi), ücretli reklam alanında ne kadar rekabetçi olduğunu (tıklama başına maliyet veya TBM) ve bu anahtar kelimeyi kullandıklarında insanların ne aradığını bilmek avantaj sağlayacaktır.
Anahtar kelime araştırma eğitimlerinin çoğu, “informational keyword” kategorisine odaklanır.
Bunlar, insanların “nasıl yapılır” içeriğini keşfetmek için arama motorlarına yazdığı anahtar kelimelerdir.
“En iyi kahve nasıl demlenir” gibi.
Informational anahtar kelimelerin e-ticarette yeri olsa da, çoğu ürün aramalarına göre şekillendirilecektir
“en iyi kahve makinesi” gibi.
Bu, anahtar kelime araştırmasını ürün odaklı anahtar kelimeleri göz önünde bulundurarak yapmanız gerektiği anlamına gelir.
Genel olarak anahtar kelime araştırması niyet bazlı yapılır. Bu anlamda 4 tip kategori vardır
Commercial: Bu kategori “shop now” amacı olarak da adlandırılabilir. Arayan kişinin harekete geçme (satın alma, katılma, abone olma, vb.) yönündeki güçlü niyetini ifade eder. Genellikle bunlar, aşağıdakileri içeren anahtar kelime öbekleri olacaktır:
Online satın al
Kupon Kodu
Fırsatlar
Ücretsiz kargo vb.
İnsanların bu tür aramaların bir sonucu olarak satın alma gerçekleştirme olasılığı yüksektir.
Informational; bilgi amaçlı niyet, araştırmacının sorgu hakkında daha fazla bilgi edinmeye istekli olduğu anlamına gelir. Bu kullanıcılara doğrudan bir şey satmaya çalışmak iyi bir fikir değildir, Tamamen bilgi amaçlı sorgular aşağıdaki değiştiricileri içerebilir:
Nasıl…
Neden…
…Nedir?
Transactional; Bu kategorideki kelimeler, tticari ve bilgi amaçlı niyetin ortasında bir yerde bulunur. Basitçe söylemek gerekirse, bu sorgular hem satın alma amacını hem de konsept hakkında daha fazla bilgi edinmeyi temsil edebilir. Doğru içerik ve kurulumla, bu aramayı yapan kişiler bir şeyler satın alabilir veya dönüşüm hunisinde daha ileri bir yerden satın almaya ikna edilebilir. Bu sorgular aşağıdaki gibi kelimeler içerebilir:
. . . incelemeler
. . . vs . . .
En iyi . . .
En iyi 10 . . .
Navigational; Marka adlarını içeren anahtar kelimeler, bu kategori amacına işaret eder; bu, bir araştırmacının tam olarak nereye gittiklerini bildiği anlamına gelir. Marka adı aramaları sizin varlıklarınızdır. Bir kişi arama yaparken marka adınızı yazarsa, tam olarak ne istediğini zaten biliyordur.
Google, en az on yıldır kullanıcıların arama amacını mümkün olan en iyi şekilde belirlemek için çalışıyor, bu nedenle, yalnızca Google’da arama yaparak bazı ipuçları elde edebilirsiniz.
Rakip Araştırması
E-ticaret siteniz için site içi optimizasyona nereden başlayacağınız konusunda hiçbir fikriniz yoksa, rakipleriniz en iyi seçeneğinizdir. Özellikle daha büyük rakipler, muhtemelen web sitelerini optimize etmek için gerekli adımları atmışlardır ve onların sırlarının çoğunu kendi web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Bir web sitesinin belirli bir anahtar kelime için optimizasyon yapıp yapmadığını nasıl anlarsınız? Rakiplerinizin başlık etiketlerinde kullandığı SEO başlığını ve açıklamasını görmek için Moz tarayıcı uzantısını kullanabilirsiniz.
Rakiplerinizin hem organik hem de ücretli aramada hangi anahtar kelimeleri sıraladığını görmek için Ahrefs gibi araçları da kullanabilirsiniz.
Siz yine de araştırmanızı sadece anahtar kelimelerle bırakmayın. Rakiplerinizin açılış sayfalarına da göz atın, böylece bu sayfaları optimize etmek için belirtilen anahtar kelimeleri nasıl kullandıklarını görebilirsiniz.
Ana Sayfa önemli!
Ana sayfa genellikle çoğu işletmenin SEO bütçesini ve enerjisini odakladığı en önemli yerdir. Web sitenizin optimize edilmesi gereken en önemli sayfalarından biri olsa da, kesinlikle odaklanmanız gereken tek sayfa ana sayfa değildir. Bununla birlikte, ana sayfanızı iyi bir şekilde optimize etmek önemlidir.
Ana Sayfa Başlık Etiketi
SEO başlık etiketi, site içi arama optimizasyonunun en önemli unsurlarından biridir. Hedeflediğiniz ana anahtar kelime öbeği ile birlikte işletme adınızı içermelidir. Bu başlık etiketini 70 karakterden az olacak şekilde ve arama yapan ziyaretçilerin arama sonuçlarında görecekleri şekilde yazmalısınız .
Ana Sayfa Meta Açıklama
Ana sayfanızın meta açıklaması, işletmenizin 160 karakterlik bir açıklamasıdır ve aramada başlık etiketinin altında da görünecektir. İnsanları web sitenizi ziyaret etmeye teşvik edecek şekilde yazmak ve bu açıklama içerisinde anahtar kelimelerinizi kullanmak önemlidir.
Ana Sayfa İçeriği
Ana sayfanızdaki içerik, ziyaretçilerin işletmeniz ve sunduğunuz ürünler hakkında net bir şekilde daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olmalıdır. Ana sayfada en iyi birkaç ürününüzü ve benzersiz birkaç kategorinizi öne çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bu sayfadan iç linkleme yapmayı da unutmamalısınız.
Dağınık ana sayfalar, ziyaretçilerin yanı sıra arama motorlarının da kafasını karıştırabilir. Örneğin, birçok farklı kategoride ürün satıyor olabilirsiniz. Google, ne sattığınızı ve ürünlerinizle kimi hedeflediğinizi belirlemekte zorlanacaktır, bu nedenle sitenizin sunduğu ürünler ve bu ürünlerin kategorileri konusunda net olun.
Site Hiyerarşisi
Mağazanıza ürün ve kategoriler eklerken site mimarisinin bu konuda önemli bir rol oynadığını unutmayın. Özellikle, ana sayfanızdan ürün kategorilerine ve bunların içinde listelenen ürünlere kadar farklı bir gezinme hiyerarşisine sahip olmak istiyorsanız bunu hem kullanıcı hem de arama motoru botları için en temiz şekilde sunmanız gerekir .
Arama motoru botları, web sitenizdeki sayfalarınızı ve ürünlerinizi, takip edilmesi kolay ve çok derin olmayan bir iç bağlantı yapısına dayalı olarak keşfeder. Arama motorları ve ziyaretçiler için temel kural, insanların her şeye en fazla üç tıklamayla ulaşmasını sağlamaktır. Ana sayfadan, web sitenizdeki herhangi bir ürüne ulaşmak için en fazla üç tıklama yapmaları gerekir.
Dahili Bağlantı
Dahili bağlantılar iki ana amaca hizmet eder:
- Sayfaların birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu göstererek e-ticaret performansını artırma
- Ziyaretçileri sitenizi daha fazla keşfetmeye teşvik ederek sitede geçirilen süreyi artırma
İlgili ürünlere veya bilgi açısından zengin blog makalelerine bağlantı vermek, e-ticaret SEO’sunu geliştirmeye ve sitenizi kullanıcı yolculuğu için daha cazip hale getirmeye yardımcı olabilir.
Ürün Sayfalarına Dikkat!
Ürün sayfaları işletmenizin can damarıdır, bu nedenle enerjinizin çoğunu onları optimize etmeye odaklamalısınız. Birçok e-ticaret mağazası sahibi, her ürün hakkında birkaç satır metin yazar, ilgi çekici görseller ekler veya tanıtım videoları hazırlar. Google’ın bunları bulabilmesi için ürün sayfalarınız hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacı var. İşte üzerinde çalışmak istediğiniz belirli şeyler.
Ürün adı
Ürününüzün adı önemlidir. Çoğu durumda, ürün sayfanızın SEO başlığında ve URL’sinde de kullanılır. Bu nedenle ürünlerinize ortak bir arama terimi veya anahtar kelime öbeği eklemeyi düşünebilirsiniz.
Örneğin, tişört satıyorsanız, ürün adına “T-shirt” veya “tişört” kelimelerini eklediğinizden emin olun. Bu şekilde, anahtar kelime aynı zamanda SEO başlığında ve URL’sinde de yer alır.
Ürün Görseli
Görseller, ürün sayfanızın önemli bir parçasıdır. Bir an için müşterinizin yerinde olduğunuzu düşünün. Ürünü olabildiğince çok açıdan net bir şekilde gösteren bir siteden mi, hiç görseli olmayan bir siteden mi yoksa küçük ve okunaksız bir siteden mi satın alma olasılığınız daha yüksek olurdu?
Görseller sadece müşterileriniz için değil, aynı zamanda arama optimizasyonu için de önemlidir. Resimlerinizi hem kullanıcı hem de Google için uygun şekilde optimize etmek için görsel adı ve alt etiketi eklemeyi unutmayın. Ürün sayfalarınıza IMG0010.jpg adlı görseller eklemeyin . Bunun yerine, beyaz.spor.ayakkabi.jpg gibi ürün adını ve hedeflediğiniz anahtar kelimeyi kullanın.
Sonuç? Resimleriniz artık yukarıdaki resimde gösterildiği gibi Google Görsel Arama’da veya ek medya gösteriminin bir parçası olarak ana arama sonuçları sayfasında görünme şansına sahip.
Müşteri Değerlendirmeleri
İncelemeler, müşterinin ürününüze olan güvenini artırmanın başka bir yoludur, bu nedenle iyi bir ürününüz varsa, kullanıcıların yorumuna izin vermeniz avantaj olacaktır. Kötü yorumlar da her zaman kötü bir şey değildir. Bir düşünün – harika incelemeleri olan daha yüksek fiyatlı bir ürününüz ve nispeten daha iyi incelemeleri olan daha düşük fiyatlı bir ürününüz varsa, insanların daha yüksek fiyatlı ürünü seçme olasılığı daha yüksek olacak ve bu da işletmeniz için daha fazla satış sağlayacaktır.
SSS İçeriği
İnsanlar ürünleriniz hakkında soru soruyor mu? Elbette. Ürün sayfalarınızda ürüne özel SSS içeriğine sahip olmak, dönüşümlerin anahtarıdır .
Müşterilerin yanıtlamadığınız soruları varsa, bu yanıtları bulmak için başka bir yere giderler ve muhtemelen soruları yanıtlayan kaynaktan satın alırlar. Web sitenizde genel bir SSS sayfasının olması da iyi bir fikirdir. Web sitenizin güvenliği, gönderim ve iade politikalarıyla ilgili temel soruları yanıtlamak, alıcı güvenini artırarak daha fazla satış yapılmasını sağlayabilir.
E-ticaret Siteleri İçin En İyi SEO Araçları
Ahrefs
E-ticaret SEO stratejinizi optimize etmek ve analiz etmek için Ahrefs’i kullanabilirsiniz. Sitenize ve rakiplerinizin sitelerine giden backlinkleri bulabilir, rakip trafiğini analiz edebilir pozisyonlarınızı karşılaştırabilirsiniz.
Screaming Frog
ScreamingFrog, sitenizdeki bozuk bağlantılar, eksik meta açıklamalar ve yinelenen içerik gibi sorunları bulmak gibi önemli teknik sorunların tespiti için kullanılan harika bir araçtır. Ücretsiz versiyonunu kullanarak 500 url e kadar analiz yapabilirsiniz.
Ubersuggest;
Bu araç, e-ticaret siteniz için hedeflenecek en iyi anahtar kelimeleri belirlemek ve sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olacak ilgili anahtar kelimeleri bulmak için oldukça faydalı bir araçtır.
Websiteniz için seo ajansı arıyorsanız detaylı analiz ve değerlendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.