Skip to main content

E-ticaret yapabilmek için hitap ettiğimiz kesimin ihtiyaçlarını anlamak, ihtiyacını temin edebilmesi için izlediği yolu doğru bir şekilde analiz etmek, bütün bu süreçte aslında bizim de bir alıcı olduğumuzu hatırlayarak gerçekçi yaklaşımlar geliştirmek başarının başlangıcı ve en kilit noktası oluyor. Eğer bir ürün ya da hizmeti online satıyorsanız, kullanıcının hangi arama terimleriyle size geldiğini anlamanız gerekiyor. Peki bu yaklaşımı geliştirirken kullandığımız kelimelerin yarattığı etkinin ne kadar farkındayız?

Anahtar Kelimelerin Ötesinde Kullanıcı Yolculuğunu Anlamak

Buyer anahtar kelime, kullanıcıların bir ürün ya da hizmet ile ilgili bilgi alma- satın alma arasındaki süreçte yaptıkları aramalardır. Birçok marka sadece satış odaklı yapılan reklamlarla, aslında kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamada zayıf kalıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, kullanıcıların %96’sı bir ürün veya hizmet konusunda araştırmaya başlarken, satın almaya hazır olmuyor. Bu sebeple buyer kelimelerle kullanıcı bütün sorularına cevap bulduktan ve markanıza güvendikten sonra satın alma işlemi gerçekleştirebiliyor. Bu sebeple buyer keywordslerin önemi gün geçtikçe artıyor.

Kullanıcıların araştırma sürecine başladıklarında sırasıyla yaptıkları üç tip arama çeşidi vardır.

kapak

Bu görsel Canva ile hazırlanmıştır.

Informational Keywords, kullanıcının sahip olmak istediği ürün ya da hizmet hakkında genel bilgi almak için kullandığı kelime öbekleridir.

Kullanıcı, ilk etapta bir ürün ya da hizmete ihtiyaç duyar ve bu doğrultuda genel bilgi almak amacıyla araştırmasına başlar. Bu ilk evre ‘’farkındalık’’ (awareness) evresi olarak adlandırılır. Kullanıcı bu evrede ihtiyacını temin edebilmek için yaptığı araştırmayla, genel bilgi almayı amaçlar ve bu ihtiyacını karşılamayı hedefler.

Navigational Keywords, kullanıcının spesifik bir ürün, hizmet veya marka araması için kullandığı kelimelerdir.

Kullanıcı ikinci adımda, ihtiyacını nasıl karşılayacağına dair fikir sahibi olur. Bu ikinci evre ‘’düşünme’’ (consideration) evresi olarak adlandırılır. Bu aşamada, kullanıcı, istediği ürüne veya hizmete ulaşma karşılama konusunda kendine bir yol haritası belirlemiştir. Artık kullanıcı navigational keywords’lerle spesifik marka ve ürünler hakkında bilgi almaya başlar.

Transactional Keywords ise, kullanıcının satın almaya karar verdiği ürünün veya hizmetin, ilgili web sitesine ulaşmak için nokta atışı yaptığı kelimelerdir.

Kullanıcı, artık hangi ürünü nereden temin etmek istediğine karar vermiş ve satın alma işlemini yapmaya hazırdır. Bu evre ‘’dönüşüm’’ (conversion) olarak adlandırılır. Transactional kelimelerle kullanıcı, doğru yeri bularak satın alma işlemini yapmayı hedefler.

Peki Bütün Bu Evrelerde Kullanıcılar Hangi Kelimeleri Kullanır? Informational Keywords ile Awareness Evresi

Kullanıcı, farkındalık evresinde ihtiyacının farkındadır ve bunu karşılamak için bilgi almayı amaçlar. Kullanıcının bilgi almak için kullandığı long tail keywordler genellikle ‘’nasıl’’ sorusuyla başlar. Bu arama terimleri, açık ve nettir, kullanıcı direk sorusuna cevap bulmak ister. Bu evrede daha fazla bilgi almak istedikleri konular, ürünler veya problemler hakkında araştırma yapmaya başlar. Bilgiyi almak için ise karşınızdakine sorular yöneltmeniz gerekir. Long tail keywordleri araştırırken, yüksek volume ve düşük rekabet oranına sahip kelime öbeklerinin, conversion’a olumlu yönde etki ettiğini hatırlatmak da fayda var.  

image003Kullanıcı aramalarında kullanılan başlıca informational keywordler şunlardır:

-Nedir?

-Nasıl?

-Nasıl yapabilirim?

-En iyi …?

-En ucuz…?

-Karşılaştırma

-Alternatifleri nelerdir?

-Nasıl yapılır?

-….yararları nelerdir?

-…. Zararı var mıdır?

-Yapmanın yolları nelerdir?

Alternatifler; aratılan ürüne, hizmete göre çok daha fazla genişletilebilir. Gerçekçi bir örnek üzerinden gidersek, telefon almak isteyen birinin gözünden süreci inceleyelim:

En iyi telefon hangisidir?

En ucuz telefon nereden alınır?

İphone X ile XS Max Karşılaştırması?

Cep telefonu zararları nelerdir?

Kullanıcının sorularını cevaplamak ve ilgisini ürününüze çekmek için, aklındaki sorularına cevap vermeniz gerekir. Informational keywordlerle kullanıcıyı ilk etapta doyurmalı ve bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu göstermelisiniz. Potansiyel kelimeleri mutlaka içeriğinizde geçirerek kullanıcıyı doğru yerde olduğuna ikna edebilirsiniz. Bu içeriği kullanıcıyla buluşturacağınız mecra da önem taşıyor. Örneğin, bloglar, interaktif içerikler, videolar, infografiler en etkili içerik türleridir.  Aşağıda görüldüğü gibi informational bir arama yapıldığında ilk çıkan organik sonuçlar, blog siteleri oluyor.

image005

Kelimeleri araştırmak için size yardımcı olabilecek ilk yöntem, aradığınız long tail keyword’ u yazdığınızda sonuna ‘*’ simgesi koymanızdır. Bu sayede aradığınız terimle ilgili en çok yapılan aramaları görerek dilediğinizi içeriğinize ekleyebilir ve sayfanızı güçlendirebilirsiniz. Bir diğer önerimiz onlarca keyword seçeneğini fitreleyerek inceleme imkanı sunan Ahrefs olacak. Sektörünüzle ilgili arama terimini girdiğinizde, hacmi en yüksek ilgili kelimeleri inceleyebilirsiniz. Arama hacminin yanısıra, tıklanma sayısı, CPC değerleri gibi önemli verilere de göz atabilirsiniz.

image007

Ürününüzle ilgili olan bir kelimeyi arattığınızda, arama hacimlerini yüksekten düşüğe doğru incelemeniz gerekir. Ürününüzle alakalı olan ve arama hacmi yüksek olan kelime öbeklerini dikkate alarak içeriğinizi oluşturabilirsiniz. Cep telefonu ile ilgili Keyword Planner’dan yapılan aramada, arama hacimleri ve rekabet gibi seçenekler sayesinde, kelime öbeklerinin gücünü görebiliyoruz. Bu sayede sıralamadaki güçlü kelimeleri içeriğinizde geçirerek sayfa trafiğini ilgili kelimelerle arttırabilirsiniz.

Navigational Keywords İle Consideration Evresi

Kullanıcının bu yolculuğundaki ikinci adımı, düşünme (consideration) evresidir. Kullanıcı ilk adımda edindiği bilgilerle spesifik ürün, hizmet, marka veya model araması yapmaya hazırdır. Bu aşamada ilgili websitelerine gider ve araştırmaya devam eder. Kullanıcılar ilgili websitelerine direk url’leri baştan sonra yazarak gitmezler. Çoğu zaman kısa ve öz aramaların, onları web siteye götüreceklerini bilirler. Bu yüzden navigational kelimeler kullanmayı tercih ederler. Bu aramalar ürün, marka, model isimleri veya spesifik kelimeler içerirler.

Kullanıcı aramalarında kullanılan başlıca navigational keywordler şunlardır:

-Ürün ismi

-Marka

-Ürünün garanti kapsamı

-Ürün özellikleri

-Spesifik markanın retailer adresi

-En yakın mağazası

-Ürün fiyatı

-Ücretsiz kargo seçenekleri

-Kullanıcı Yorumları

-Mağazanın çalışma saatleri

Seçenekler ürününüze ve verdiğiniz hizmete göre çeşitlendirilebilir. Daha önce verdiğimiz telefon örneği üzerinden gidersek;

Samsung telefonlar nelerdir?

Samsung telefon fiyatları nelerdir?

Samsung telefon özellikleri nelerdir?

Samsung satış yerleri neresidir?

Samsung garanti kapsamı nedir?

image009

Navigational kelimelerle yapılan aramalarda, daha önce belirttiğimiz gibi direk marka veya ürün sayfası karşınıza çıkar. Yukarıdaki gibi yapılan aramada url’i yazmamamıza rağmen marka sayfasının karşımıza çıktığı görülmektedir. Navigational kelimeler kullanılarak oluşturulacak içerikte, bu kelime öbeklerinin hacimleri Keywords Planner gibi tool’larla incelenerek, en güçlü kelimeler kullanılmalı ve kullanıcıların sorularına cevap verilmelidir.

Kullanıcıların sorularına cevap verebiliyor olmanız, onları sitenizde çekebilmeniz için çok önemlidir. Bu yüzden içeriğinizde mutlaka yukarıdaki gibi spesifik marka ve ürün bilgileri hakkındaki sorulara yer vermeniz gerekir. Bu bilgileri kullanıcıya aktardığınız sayfanın türü de önem taşıyor. Örneğin, demo videolar, ürün ve hizmet listeleri, açılış sayfaları bu tür bilgileri kullanıcıya aktarmak için idealdir. Url’i tam olarak yazmayı tercih etmeyen kullanıcılar navigational kelime öbekleriyle ilgili sayfaya ulaşacaklarını bilirler ve şekilde görüldüğü gibi bir arama yaparlar.

Transactional Keywords ile Conversion Evresi

Kullanıcı deneyiminin son adımı olan conversion evresi, satın alma evresi olarak da adlandırılabilir. Kullanıcımız, ihtiyacının farkında, düşünme evresinde yaptığı araştırmalarla hangi markaya ait hangi ürünü istediğine karar vermiş ve satın almaya hazırdır.

Aksiyon almaya hazır kullanıcılar, transactional kelimelerle yapacakları aramalarla, satın alma işlemini tamamlamayı hedefler. İşlem yapacakları sayfaya ulaşırken, genel ürün adı, ürünle veya markayla eşleşen satış ve ödeme şartları gibi transactional kelimelerle satın alma işlemini tamamlayabilecekleri sayfalara yönelirler.

Kullanıcı aramalarında kullanılan başlıca transactional keywordler şunlardır:

-Nereden alınır

-Satın al

-İndirim

-Sipariş

-Satın alma

-Satılık

-Randevu Alma

-Rezervasyon Yaptırma

Kullanıcının almayı istediği ürün yada hizmete göre transactional kelimeler çeşitlendirilebilir. Daha önce verdiğimiz telefon örneğinden devam edersek;

Samsung telefon nereden alınır?

Samsung Galaxy S10 Sipariş

Samsung Galaxy S10 satın al

Samsung indirimli telefonlar

Transactional kelimelerle yapılan aramada, şekilde görüldüğü gibi fiyat sıralaması ve ilgili sitelerin satın alma işlemi yapabileceğiniz sayfalarına yönlendirilirsiniz. 

image011

Son aşamada transactional kelimelerle marka veya ürün isimlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu görebilirsiniz. Eğer kullanıcı tam olarak marka veya hizmet ismini bilmiyorsa yapacağı aramalarda, transactional kelimelerle daha genel sektörel terimlerin ilişkisi olduğu söylenebilir.

Örneğin;

-Samsung Galaxy S10 satın al

-Samsung Galaxy S10 indirim

-Samsung Galaxy S10 nerden alabilirim?

Bu kelime öbeklerinin çoğu, reklamcılıkta kullanılan anahtar kelimelerden oluşur. Kullanıcılara ödeme aşamasında yardımcı olabilecek bu kelimeleri içeriğinize eklemeniz faydalı olacaktır. Ayrıca sign-up ve satış sayfaları gibi süreci kolaylaştıracak ve kullanıcıyı yönlendirecek kelimeleri kullanabilirsiniz.

Kelime Araştırması Yapabileceğiniz Tool Önerileri

Kelime araştırması yaparken, arama hacimlerinin ve rekabet oranlarının dikkate alınması gerekir. Kullanıcıya başarılı bir deneyim sunmak için satın alma aşamasına gelinceye kadar informational, navigational kelimelerle doyurucu bir deneyim sunmalısınız. Keyword boşluklarını belirlemek için keyword mapping yapabilir, böylece kelimelerinizi gruplandırarak performansını analiz edebilirsiniz.

Doğru kelime öbekleri seçildikten sonra, ürün veya hizmet içeriğine eklenmesi faydalı olacaktır. Kelime araştırması yaparken, kelimeleri konularına göre gruplayarak takip etmek ve müşteri satın alma yolculuğunu daha gerçekçi analiz edebilmek için SERP sonuçlarından faydalanabilirsiniz. Kullanıcı sorularına cevap olabilecek kelimelerin kullanılması, SEO açısından sitenizi güçlendirirken, iyi bir kullanıcı deneyimini de beraberinde getirecektir.

Kullanılabilecek birkaç tool’u sizler için derledik:

-Keywordtool.io

-Google Auto-Complete

-UberSuggest

-The Google Keyword Planner

-KeywordKeg

Google Auto-Complete

ilk olarak Google‘ın arama önerilerinin de başlı başına bir tool olduğunu hatırlatmakta da fayda var. İlgili kelimenizi yazmaya başladığınızda, arama hacmi yüksek kelime öbekleriyle sizi yönlendirmesi oldukça faydalı bir kaynaktır.

image013

UberSuggest

Kelime öbeklerini birçok kritere ve istediğiniz bölge/dil’ e göre analiz edebildiğiniz ve aranan kelimenin hacim değişimini grafikle sizlere sunan en iyi tool’lardan biri. Kullanımı kolay ve anlaşılır olmasıyla tercih edilen UberSuggest, aradığınız kelimenin sizin için kolay ya da zor bir kelime olduğunu ve ilk yüz sıralamayı sizlere sunuyor. Bütün bu özellikleriyle SEO ve kelime araştıması için en iyilerden biri olduğunu söylesek haksız sayılmayız. Unutmadan UberSuggest’in ücretsiz olduğunu da söylemiş olalım.

image015

 

The Google Keyword Planner

Uzun yıllardır kullanılan ve ücretsiz olan Google Keyword Planner, şüphesiz kelime araştırmalarımızda en yakın arkadaşımız.

Keyword Planner’ın en güzel yanı verileri direk Google’dan alması ve bu sayede size gerçekçi bir sonuç sunmasıdır. Kelimenizi veya kelime öbeğinizi aratabileceğiniz tool, size aylık ortalama hacim, rekabet, Ads kullanıyorsanız suggested bid gibi birçok kriteri sunuyor.

image017Tüm bu verilere göre web site içeriklerinizi ve hedef arama terimlerinizi gözden geçirmenizde fayda var. İçerik güncellemeleriyle var olan içeriklerinizi daha da güçlendirebileceğinizi unutmayın.

Kelimeleri Otomatik Olarak Kategorize Etmeniz Mümkün!

Keyword araştırması yapmak başlı başına meşakatli ve zaman alan bir iş iken, bir de bu kelimeleri gruplandırmak yeterince zor olabiliyor. Buyer keywords ile ilgili son dönemde yapılan çalışmalar da gün geçtikçe artıyor. Size tool gerekmeden excel üzerinde uygulayabileceğiniz ve işinize yarayacak bir gruplandırma metodundan bahsetmek istiyorum. Dan’in excel üzerinde formüle ettiği çalışması araştırdığınız keywordleri gruplandırmanıza olanak sağlıyor. Bu formülü excel dosyanıza uyarladığınızda direk belirlediğiniz kelimeleri informational, navigational ve transactional olarak gruplandırıyor. 

buyer keywords

Samsung telefon örneğini düşünelim. 

Bu konuda araştırmasına başlayan kullanıcının kullandığı informational kelimeler aşağıdaki gibi olsun.

En iyi telefon

En ucuz telefon

Kullanıcı navigational olarak aşağıdaki kelimeleri kullanmış olsun. 

Samsung telefon fiyatları

Samsung telefon özellikleri

Son olarak satın almaya karar veren kullanıcının seçtiği transactinal kelimeler aşağıdaki gibi olsun. 

-Samsung telefon satın al

-Samsung telefon sipariş

Yukarıda boldlayarak belirttiğimiz gibi anahtar kelimelerinizi bu şekilde sınıflandırdıktan sonra  formülde görülen SEARCH alanına bu kelimeleri işaretleyebilirsiniz. Sonrasında =True, eşleşmesine girdiğiniz kelimelerin dahil olmasını istediğiniz aşamayı yazmalısınız. Örneğin nasıl, nedir, ne zaman vb kelimeleri search alanına tanımladıktan sonra =True”Information”,”Intent Not Found” kuralı ile bu kelimelerin information grubuna dahil olması gerektiğini belirtebilirsiniz. Bu sayede bulduğunuz kelimeleri otomatik olarak kullanıcı niyetine göre sınıflandırabilirsiniz.

Unutmayın, en önemli şey kullanıcınızın yolculuğunu tanımlayan kelimeleri iyi analiz etmek. Sonrasında kelimeleri otomatik gruplamak için ihtiyacınız olan tek şey bir excel dosyası ve yukarıdaki formül! 

Kolay gelsin!

Yazar: Miray Sancaktar

linkedin-icon-256-933473553

Bize Ulaşın
[wpforms id="17395"] Kapat