Skip to main content

PPC Nedir?

PPC, “Pay-Per-Click” yani Tıklama Başına Maliyet kısaltmasıyla bilinen bir dijital pazarlama modelidir. Bu modelde, reklam verenler, reklamları tıklama başına ödeme yaparlar. Yani, reklam yayınladıkları platformda reklamları tıkladığında ödeme yaparlar. PPC reklamları genellikle arama motoru sonuçlarında, sosyal medya platformlarında veya diğer web sitelerinde yayınlanır. Bu reklamlar, belirli anahtar kelimelerle hedeflenen kullanıcılara ulaşmayı amaçlar ve genellikle hedef kitleyi belirli bir ürünü veya hizmeti satın almaya teşvik etmeyi hedefler. Her geçen yıl bir önceki seneye göre çok daha hızlı trend değişiklikleri yaşanmakta artık günümüz modern dünyasında. 1 sene önce çok verimli ve başarılı geçen kampanyalar bu sene hiç beklenmedik düşüşler yaşayabiliyor. Ürünlerinize olan ilgi azalmamasına rağmen trend değişiklikleri ve güncellemeler nedeniyle satışlarınızda düşüklüklere neden olmaktadır. 2024 Yılında şu ana kadar trend olan PPC stratejileri ise;

Otomatikleştirme

PPC otomatikleştirmesi, kampanya performansını artırmak için güçlü bir araç haline geldi. Algoritmaların etkili bir şekilde çalışması için doğru dönüşüm izleme ve iyi reklam metni yazımı gibi adımları atmalısınız. Ayrıca, otomatikleştirmenin getirdiği avantajlardan yararlanırken kampanyalarınızı düzenli olarak kontrol etmek önemlidi

Yapay Zeka

Yapay zeka, PPC kampanyalarınızda gelecekteki reklam tıklama oranlarını tahmin etmek, en fazla trafiği alacak teklifleri belirlemek ve müşterinin dönüşüm olasılığını analiz etmek için kullanılabilir. Yapay zekanın avantajlarından yararlanmak için kampanyalarınızı düzenli olarak optimize etmek ve verilerinizi analiz etmek önemlidir.

Hedef CPA’nın Ortaya Çıkışı

Akıllı teklif verme yöntemleri, geleneksel el ile teklif vermeyi geçmişte bıraktı. Küçük işletmeler için, Maximize Conversions with Target CPA, muhtemelen en uygun teklif stratejisidir. Ancak, hedef CPA’nın etkili bir şekilde kullanılabilmesi için kampanyalarınızı düzenli olarak izlemek ve optimize etmek önemlidir.

Amazon’un Reklamcılığa Girişi

Amazon, Google ve Facebook’un ardından hızla büyüyen üçüncü en büyük reklamverendir. Amazon’un reklam platformlarından yararlanmak, e-ticaret işletmeleri için önemli bir fırsattır. Amazon’un reklam hizmetlerini kullanırken, hedef kitlenizi iyi belirlemek ve reklam kampanyalarınızı düzenli olarak optimize etmek önemlidir.

Sosyal Medyada Varlık

Sosyal medya platformlarında reklamlara odaklanmak, kullanıcıların çoğunun günlük olarak ziyaret ettiği ve gençlerin özellikle aktif olduğu yerlerde hedef kitlenize ulaşmanızı sağlar. Ancak, sosyal medya reklamlarının etkili bir şekilde kullanılabilmesi için hedef kitlenizi iyi belirlemek ve içerik stratejinizi düzenli olarak güncellemek önemlidir.

Hedef Kitle Hedefleme

Google Ads’in hedef kitle ekleme özelliği, reklamlarınızı daha spesifik bir kitleye göstermenizi sağlar. Hedef kitle hedeflemesinden en iyi şekilde yararlanmak için hedef kitlenizi iyi tanımlamak ve reklam mesajlarınızı onlara göre uyarlamak önemlidir.

Reklam Veri Merkezi

Reklam Veri Merkezi, reklamlarınızın ne kadar etkili olduğunu anlamanıza yardımcı olan kapsamlı bir raporlama ve ölçme sağlar. Reklam veri merkezinden elde edilen verileri düzenli olarak analiz etmek ve kampanyalarınızı buna göre optimize etmek önemlidir.

Kısa Video Reklamları

Mobil içerikte video hala kraldır ve yakın gelecekte de öyle olacak. Google’ın son video pazarlama aracı olan bumper machine ile kısa videolarınızı hızlıca YouTube ağında gösterebilirsiniz. Ancak, video reklamlarının etkili bir şekilde kullanılabilmesi için hedef kitlenizi iyi tanımlamak ve içerik stratejinizi düzenli olarak güncellemek önemlidir.

Sesli Aramanın Yükselişi

Akıllı evler ve kişisel asistan hoparlörleri, sesli aramanın popülerliğini artırmıştır. Ancak, sesli arama reklamlarının etkili bir şekilde kullanılabilmesi için içerik stratejinizi düzenli olarak güncellemek ve hedef kitlenizin sesli arama alışkanlıklarını anlamak önemlidir.

Görsel Aramanın Artışı

Görsel arama, bir resmi arama sorgusu olarak kullanarak sonuçları metin yerine görüntülerle elde etmeyi sağlar. Bu trende ayak uydurabilmek için ürün ve hizmetlerinizin fotoğraf kataloğunu oluşturarak ve görsellerinizi arama motorları tarafından doğru bir şekilde kategorize edilmesini sağlayarak hazırlıklı olmalısınız.

İşbirlikçi Filtreleme

İşbirlikçi filtreleme, kullanıcıları ortak zevklere veya tercihlere göre gruplandırır. Bu, web sitelerinin bireysel kullanıcılara uygun ve ilgi çekici içerik sunmasına olanak tanır. İşbirlikçi filtrelemenin başarılı bir şekilde kullanılabilmesi için hedef kitlenizin tercihlerini ve ilgi alanlarını anlamak önemlidir.

Retargeting

Retargeting, kullanıcıların web sitenizden ayrıldıktan sonra reklamlarınızı görmelerini sağlar. Bu, markanızın akılda kalmasını ve dönüşüm oranlarını artırmasını sağlar. Retargetingin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için kullanıcıların satın alma döngüsünde nerede olduklarını belirlemek ve kişiselleştirilmiş reklam mesajları oluşturmak önemlidir.

SEO ve PPC Entegrasyonu

PPC ve arama motoru optimizasyonu (SEO) birbirini tamamlar. SEO ve PPC entegrasyonunu sağlamak için en iyi sonuçları almak için üst düzey bir reklamcılık stratejisi oluşturmalısınız.

Bing’in Yükselişi

Bing’in reklam envanterine, veriye ve hedef kitle hedefleme yeteneğine odaklanmasıyla yeniden popüler hale geldiği görülüyor. Bing’i dikkate almak, reklam bütçenizden daha fazla verim almanıza yardımcı olabilir.

YouTube Masthead TV Ekranlarında

YouTube, TV ekranları üzerinden hızla büyüyen bir izleme süresine sahiptir. YouTube Masthead, reklamverenlerin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar. YouTube Masthead’in etkili bir şekilde kullanılabilmesi için reklam mesajınızı hedef kitlenize uygun bir şekilde özelleştirmek önemlidir.

Akıllı Segmentasyon ve Google AdMob

Mobil uygulamaların 2024’te 935 milyar dolara kadar gelir elde etmesi bekleniyor. Akıllı segmentasyon, kullanıcıları uygulama içi harcamalar yapma olasılıklarına göre segmentlere ayırmak için kullanılır. Akıllı segmentasyonun etkili bir şekilde kullanılabilmesi için uygulamanızın hedef kitlesini iyi anlamak ve reklam mesajlarınızı buna göre özelleştirmek önemlidir.

Geliştirilmiş Ölçüm

Google, Google Analytics 4’ü başlattıktan sonra Google Ads ölçümünde bir dizi iyileştirme başlattı. Geliştirilmiş dönüşümler, reklam verilerinizi web sitenizdeki analitik verilerle birleştirerek daha doğru sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir. Alanında uzman bir Dijital Ajans ile çalışarak 2024 Trendlerine göre kampanyalarınızı düzenleyebilir, marka bilinirliğini arttırabilirsiniz.

Yazar: Hakan Karaman

Bize Ulaşın
[wpforms id="17395"] Kapat